Bahan-bahan (3-4 orang makan):-
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4-5 biji cili padi
segenggam kecil udang kering
5-6 ekor udang sederhana besar @ isi ayam @ kerang
3-4 sudu makan cili giling
3-4 sudu makan kicap cair
2-3 batang sawi
1/2 batang cili merah
1 biji tomato
1 bungkus kuey tiaw
segenggam kecil tauge
garam secukup rasa
*opsyenal*
bebola ikan / kek ikan
Cara-caranya:-
Tumbukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan udang kering...Sawi dipotong, cili merah dihiris dan tomato dipotong enam...Kek ikan dihiris nipis memanjang...
Panaskan minyak...Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk...Masukkan cili giling...Kemudian, masukkan udang @ isi ayam @ kerang...
Masukkan kicap cair...Masukkan sawi, cili merah dan tomato...Kacau rata-rata...Masukkan bahan opsyenal kalau suka...Kemudian, masukkan kuey tiaw...Akhir sekali, masukkan tauge...
Bubuh garam secukup rasa...Sedia untuk dihidangkan :P
Monday, June 23, 2008
Kuey Tiaw Goreng Family Liza
Posted by kejora at 12:53 PM Permalink
Labels: minum petang, sarapan pagi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment