Bahan-bahan (3-4 orang makan):-
3 ulas bawang putih
4-5 biji cili padi
segenggam kecil udang kering
3-4 ekor udang sederhana besar @ isi ayam
3-4 cawan air
garam dan serbuk lada putih secukup rasa
1 biji cili merah
1/2 batang lobak merah
1 biji tomato
2-3 batang sawi
sedikit kubis @ kubis cina @ kubis bunga
*opsyenal*
1 keping tauhu
bebola ikan / kek ikan
segenggam suhun
Cara-caranya:-
Masukkan air, cili merah, udang @ isi ayam, lobak merah, kubis, garam dan serbuk lada putih ke dalam periuk...Panaskan di atas api sederhana besar...
Tumbukkan bawang putih, cili padi dan udang kering...Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk menggunakan kuali kecil lalu dipindahkan ke dalam periuk sayur...
Apabila lobak dan kubis agak-agak empuk, masukkan sawi, tomato dan bahan-bahan opsyenal kalau suka...Biarkan mendidih...Kecap rasanya...
Angkat dan sedia untuk dihidangkan :P
Monday, June 23, 2008
Sayur Air Family Liza
Posted by kejora at 1:26 PM Permalink
Labels: kuah, lauk, makan malam, makan tengahari, sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment