Bahan-bahan ( 3-4 orang makan ):-
1 ekor ikan tongkol sederhana besar - ikan kembung pun boleh (3 ekor)
3-5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-6 cm lengkuas
1 biji cili merah
1-2 ulas asam keping
4-5 biji cili padi
3-4 cawan air
garam secukup rasa
Cara-cara:-
Potong ikan...Hiriskan bawang merah, bawang putih dan lengkuas...Kemudian masukkan semua bahan-bahan dalam periuk...Masak atas api sederhana sampai mendidih...Bubuh garam secukup rasa...
Sedia untuk dihidangkan :P Sedap makan dengan nasi panas beserta budu...
Monday, June 9, 2008
Singgang Ikan Tongkol Liza
Posted by kejora at 6:20 PM Permalink
Labels: ikan, kuah, lauk, makan malam, makan tengahari, masakan kampung, masakan kelantan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment