Bahan - bahan (10 orang makan):-
1 biji kelapa - sediakan santan cair & santan pekat
1 batang serai - diketuk
Bahan kisar:
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili api
1 batang serai
3-4 ekor udang basah sederhana besar
segenggam udang kering
sedikit kelapa parut
1.5cm kunyit hidup
Sedikit air
Isi kuah lodeh:
Kacang buncis - dipotong serong
Lobak merah - dipotong memanjang/bulat bentuk bunga
Kubis bunga - dipotong kecil
Jagung muda - dipotong kecil
1 biji Cili merah dan 1 biji cili hijau - dihiris
3 keping tempe - didadu ikut suka
3 keping tauhu lembut - dipotong ikut suka
Udang sederhana besar
Fucuk dan Suhun
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
1. Kisarkan semua bahan-bahan kisar.
2. Panaskan periuk berisi santan cair menggunakan api sederhana. Masukkan bahan-bahan kisar tadi. Masukkan serai, cili merah dan cili hijau.
3. Kemudian masukkan udang diikuti sayur-sayur yang keras (lobak merah, kacang buncis, kubis bunga, jagung muda). Kacau perlahan-lahan.
4. Apabila sayur-sayur agak lembut, masukkan santan pekat. Kemudian masukkan isi-isi lembut (tempe, tauhu, fucuk dan suhun).
5. Biarkan sampai mendidih. Tambahkan garam secukup rasa.Sedia untuk dihidang bersama nasi himpit/ketupat :)
Saturday, October 18, 2008
Kuah Lontong Liza - Sayur Lodeh
Posted by kejora at 9:53 PM Permalink
Labels: juadah raya, kuah, sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment