Bahan-bahan (3-4 orang makan):-
1 ekor ikan terubok sederhana besar (ikan parang pun boleh)
3 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5-6 biji cili padi
3-4 sudu makan cili giling
1-2 sudu teh serbuk kunyit
1-2 ulas asam keping
1 batang serai
3-4 cawan air
segenggam daun kesum
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1-2 biji tomato
4-5 batang bendi
garam secukup rasa
*opsyenal*
1 batang bunga kantan
sedikit tempoyak
Cara-caranya:-
ikan terubok dibelah dua dan dipotong tiga...kisarkan bawang merah, cili merah, cili padi dan cili giling...serai diketuk...tomato dipotong empat...
masukkan bahan-bahan dikisar ke dalam periuk bersama air, serbuk kunyit, asam keping, serai dan daun kesum...panaskan di atas api sederhana...masukkan ikan...masukkan bunga kantan dan tempoyak kalau suka...
masukkan pula cili merah dan cili hijau...untuk mengelakkan bendi daripada berlendir, bendi dipotong dua sambil dimasukkan satu-persatu ke dalam periuk...akhir sekali, masukkan tomato...
biarkan mendidih...bubuhkan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan :P
Wednesday, June 25, 2008
Asam Rebus Ikan Terubok Liza
Posted by kejora at 3:16 PM Permalink
Labels: ikan, kuah, lauk, makan malam, makan tengahari, masakan kampung
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment