Bahan-bahan ( 2-3 orang makan ):-
5-6 batang kacang panjang
2-3 ulas bawang merah
1-2 ulas bawang putih
4-5 biji cili padi
segenggam ikan bilis
2 cm belacan
1/2 ulas bawang besar
1/2 biji cili merah
1/2 cawan air
garam secukup rasa
Cara-cara:-
Potong kacang panjang secara menyerong (anggaran 2.5 cm)...
Tumbukkan bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan dan ikan bilis...Bawang besar dan cili merah dipotong...Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi...
Setelah naik bau, masukkan kacang panjang, bawang besar dan cili merah...Kacau rata-rata dan masukkan air...Setelah itu, tudung kuali dan biarkan seketika...
Masak sehingga air agak-agak kering dan kacang panjang bertukar lembut...Bubuhkan garam secukup rasa...Angkat dan sedia untuk dihidangkan :P
0 comments:
Post a Comment