Bahan-bahan (3-4 orang makan):-
300 gram ikan bilis
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4-5 biji cili padi
3-4 sudu makan cili giling
3 cm belacan
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1-2 papan petai
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:-
Ikan bilis digoreng garing...Ketepikan...
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi...Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk...
Masukkan cili giling dan belacan...Kemudian, masukkan bawang besar dan petai...
Masukkan air asam jawa dan biarkan seketika...Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng...
Bubuhkan garam dan gula secukup rasa...Sedia untuk dihidangkan :P
Tuesday, June 24, 2008
Sambal Tumis Ikan Bilis Liza
Posted by kejora at 2:03 PM Permalink
Labels: lauk, makan malam, makan tengahari, masakan kampung, sambal
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment