Bahan-bahan ( 3-4 orang makan ):-
1 biji buah labu sederhana besar
1 kerek manisan @ 1/2 ketul gula melaka
5 senduk kecil gula pasir
2-3 helai daun pandan
kapur makan
2-3 sudu teh garam
Cara-cara:-
potong buah labu kepada ketulan-ketulan kecil...lumurkan dengan kapur makan...kemudian ketepikan selama sejam...ini untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti...
basuh labu bersih-bersih dan susunkan dalam periuk...masukkan manisan,gula pasir, garam dan daun pandan...ini gambar manisan (beli di Kelantan, sebungkus ada 10 kerek = RM10)...
renjiskan sedikit air...kemudian jerang labu atas api sederhana selama 30 minit dengan periuk dibiarkan sedikit tertutup...
agak-agak labu telah lembut,bolehlah diangkat...sedap dihidangkan sejuk :P
Wednesday, June 11, 2008
Sira Labu Liza
Posted by kejora at 12:21 AM Permalink
Labels: minum petang, pencuci mulut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment