Monday, June 9, 2008

Asam Tumis Ikan Pari Liza

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan ):-

2-3 keping isi ikan pari
5-6 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
4-5 biji cili padi
3-4 cm belacan
5-6 sudu makan cili giling
3-4 cawan air
7-8 biji kacang bendi
3-4 biji cili merah
segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
1 biji buah tomato
1/4 cawan air asam jawa
1-2 ulas asam keping
garam secukup rasa

Cara-cara:-

Isi ikan pari dipotong-potong...untuk menghilangkan hanyir, basuh ikan pari dengan air bercampur sedikit tepung gandum...

Isi ikan pari yang telah dibersihkan kemudiannya dilumur dengan garam dan kunyit...
Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi...Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi...Masukkan belacan lalu dihancurkan...Masukkan pula cili giling...Kemudian masukkan air...

Setelah hampir mendidih, masukkan ikan...Masukkan cili merah yang dibelah dua...Kacang bendi dimasukkan satu-persatu sambil dibelah dua pada permukaan kuali/periuk...Ini untuk mengelakkan kacang bendi itu berlendir...
Masukkan daun kesum dan bunga kantan...Kemudian, masukkan buah tomato...Tambahkan air asam jawa...Kecap rasanya...Jika perlu,tambahkan asam keping...Bubuh garam secukup rasa...
Sedia untuk dinikmati
bersama nasi panas :P

0 comments: